COP-op training

Begeleiding voor jongeren met autisme, op basis van cognitieve gedragstherapie, oplossingsgericht werken en psycho-educatie

 

COP-op is bedoeld voor jongeren met een diagnose in het autistisch spectrum en specifiek voor die jongeren bij wie de kennis en vaardigheden om met de beperking om te gaan nog aandacht vragen.

Tijdens COP-op ga je gezamenlijk onderzoeken wat de diagnose autisme voor jou betekent in de praktijk (psycho-educatie). Hierdoor zul je jezelf beter gaan begrijpen.

Je formuleert samen met je begeleider persoonlijke leerdoelen, op basis van informatie van jou, je ouders en school. In de training bespreken we de situaties waarin je vastloopt. Vervolgens maken we samen een concreet plan van aanpak, onder andere door gebruik te maken van jouw kwaliteiten (oplossingsgericht).

Tijdens het werken aan de doelen wordt vaak ontdekt dat je in het dagelijks leven geremd wordt door niet-helpende denkpatronen. Daarom wordt gewerkt met cognitieve gedragstherapie om deze patronen om te buigen naar helpende denkpatronen.

De belangrijkste onderwerpen zijn:

  • Leren begrijpen wat de gevolgen van autisme zijn (in het denken).
  • Leren hoe je met deze gevolgen om kan gaan.
  • Leren relativeren en afstand nemen om beter met problemen om te kunnen gaan.
  • Vergroten van vaardigheden op het gebied van het omgaan met emoties, coping strategieën en stresshantering.

De training COP-op bestaat uit 12 bijeenkomsten van één uur in een groep van 4-6 personen.